Share

De Werf Aalst

Slide

De Werf Aalst

ENERGIEZUINIG EN GEAUTOMATISEERD HVAC-SYSTEEM VERBETERT GEBRUIKSGEMAK VAN CULTUURCENTRUM DE WERF

Cultuurcentrum De Werf in Aalst heeft verschillende ruimtes voor culturele evenementen. Grote publiekstrekkers zijn de schouwburg van 766 m² met 599 zitplaatsen en een zaal van 210 m² met plaats voor 200 personen. In 2019 werden de luchtgroepen voor deze twee zalen vervangen en het gebouwbeheersysteem geoptimaliseerd met regelaars van Priva.

[Uitdaging]

TE HOGE VERBRUIKSKOSTEN

“De HVAC-regeling van het cultuurcentrum was aan vernieuwing toe,” vertelt Edwig De Vis, ingenieur bij Stad Aalst. “Onze infrastructuur is al sinds 1985 in gebruik en de ventilatiegroepen zaten aan het einde van hun levensduur. De besturing werkte niet meer optimaal en het energieverbruik was te hoog.” Stad Aalst ging daarom op zoek naar de juiste partner om de verwarming en ventilatie van De Werf een energiebesparende update te geven.

[Oplossing]

HEDENDAAGS GEBOUWBEHEERSYSTEEM

Stad Aalst koos via een aanbesteding HVAC-specialist Celcio voor het project bij CC De Werf. Luc Vlaeminck en zijn team vervingen onder meer 2 luchtgroepen en 15 putconvectoren.

Om het gebruiksgemak te verhogen, werd de regeling van de nieuwe luchtgroepen uitgebreid met Priva-regelaars. Daarvoor deed Celcio een beroep op SVD-Solutions. Silvaan Van Driessche van SVD-Solutions vertelt: “Wij hebben het gebouwbeheersysteem omgebouwd tot een systeem naar hedendaagse normen. Zo kan de klant de installatie eenvoudig bedienen achter zijn computer of op zijn smartphone.”

[Voordelen]

AUTOMATISCH VERWARMDE EN GEVENTILEERDE ZALEN

“De resultaten zijn opmerkelijk: een energiebesparing van zo’n 30 % op elektriciteit en gas”, zegt Edwig De Vis van Stad Aalst. “Bovendien is de aansturing veel eenvoudiger dan voordien. De installatie is gekoppeld aan het boekingssysteem van de zalen. De verwarming wordt zo automatisch aangepast aan het gebruik. Energieverspilling wordt tot het minimum herleid.”

“Wij ontwikkelden de software en linkten die met het Priva-systeem”, legt Silvaan Van Driessche uit. “Wanneer er bijvoorbeeld een voorstelling loopt van 18 tot 22 uur, weet CC De Werf zeker dat de zaal op dat moment automatisch goed verlucht en verwarmd wordt.”

PRIVA-REGELAARS VOOR RENOVATIES

Projectleider Luc Vlaeminck van Celcio volgde de renovatie op: “Stad Aalst vond het belangrijk om de verbruiksgegevens eenvoudig te kunnen monitoren. De regelaars van Priva kwamen als beste en gebruiksvriendelijkste oplossing uit de bus.”

In CC De Werf werden Priva-regelaars van de Blue ID C-lijn gebruikt. Die zijn geschikt voor renovaties door hun compacte formaat. Dankzij hun lage spanning zijn ze bovendien heel energiezuinig. 

VRIJE KEUZE IN PRIVA-PARTNERS

Het nieuwe gebouwbeheersysteem toont visueel wat er gebeurt. “De klant kan nu in een oogopslag zien of en wanneer een luchtgroep draait,” zegt Silvaan Van Driessche. “Het systeem geeft een overzicht van de warmtevraag per kring en de warmteproductie”, vult Edwig De Vis aan. “Zo houden we de productie beter onder controle. En onderscheppen we eventuele problemen sneller.”

Ondertussen behoudt de stad haar vrijheid. Silvaan Van Driessche: “Priva is een open systeem met verschillende gecertificeerde partners. Zeker in de aanbestedingsmarkt is dat een meerwaarde. Zo weet je als klant dat de prijzen niet plots verdubbelen wanneer iets aan vervanging toe is. Dat gebeurt soms wel bij andere fabrikanten die een monopolie hebben op hun software.”

SNELLE VERNIEUWINGSWERKEN

Voorstellingen bij CC De Werf gaan typisch door van september tot juni. Celcio en SVD-Solutions moesten daarom de installaties vernieuwen in de zomerperiode. Toen het nieuwe concertseizoen van start ging, draaiden de installaties op volle toeren. “Een werkend systeem vervangen was een enorme uitdaging, zoals vaak in bestaande gebouwen”, zegt Edwig De Vis.

WARMTE UIT DE LUCHT RECUPEREREN

Celcio plaatste een nieuwe luchtgroep in de kelder van CC De Werf met een capaciteit van 6.500 m³/u. Die verwarmt de theaterzaal van het gebouw. Op het dak kwam er een grote luchtgroep met een capaciteit van 23.000 m³/u, gekoppeld aan de schouwburg.

“Ongeveer 80 % van de warmte uit de lucht kunnen we nu recupereren dankzij het warmtewiel in de ventilatiegroep”, vertelt Edwig De Vis. “Omdat we tevreden zijn over de vernieuwing