Cloud Innovation

Commissioned for :

KMG Technics || Sani-heating
Met als eindklant Cloud Innovation

What was the purpose : 

Alle technieken binnen het gebouw beheren

De vraag van de klant was om alle technieken binnen het gebouw te beheren vanop één gebruiksvriendelijk platform. Alsook dat deze technieken feilloos konden samenwerken. Dit gebaseerd op de laatste web technologie en vanop iedere locatie toegankelijk.
De te integreren technieken waren onder andere HVAC, verlichting en zonnewering.

De HVAC installatie bestaat uit:
  -   6 pijps warmtepomp die simultaan kan koelen en verwarmen.
  -   Mogelijkheid tot passieve koeling.
  -   In iedere aparte zone is er steeds:

 • Een klimaatplafond aanwezig, aangestuurd via een zesweg ventiel.

 • 2 VAV kleppen aanwezig voor de regeling van het luchtdebiet mogelijk te maken. Dit naargelang de gemeten temperatuur en CO² waarde.

 • Een gebruiksvriendelijk bediening voor het aansturen/raadplegen van de verschillende technieken binnen deze zone.

De verlichting installatie bestaat uit:
  -   Alle verlichting in de kantoren die wordt aangestuurd over DALI protocol.
  -   Alle noodverlichting die werkt over DALI protocol.
  -   In alle zones wordt de verlichting aangestuurd op basis van ‘afwezigheidsmelding’ en    geregeld op basis van constant lichtregeling.

De zonnewering wordt in ieder lokaal afzonderlijk bediend en gekoppeld aan de ‘inbraakcentrale’.

What was our solution : 

Hedendaags gebouwbeheersysteem

Omdat dit gaat over een project waar meerdere technieken dienden geïntegreerd te worden kozen we ervoor om te werken met producten van Siemens Building Products . Voor het aansturen van de HVAC technieken maakten wij gebruik van de nieuwe PXC5 en PXC7 DDC controllers.

pxc_family_visual
 • De warmtepomp wordt aangestuurd op basis van de behoeften in het gebouw. Op basis van de warmte en koude vragen worden er meerdere toestellen in of uitgeschakeld, en wordt er zoveel als mogelijk beroep gedaan op de geothermie bronnen om het gebouw op een zo optimaal mogelijke manier te gaan conditioneren.

 • Alle ruimtes worden afzonderlijk geklimatiseerd door middel van een zeswegkraan die kan wisselen tussen verwarming en koeling.

 • De ventilatie in het gebouw is zo opgebouwd dat dit zoveel als mogelijk vraag gestuurd kan gaan werken. Door de verschillende CO² metingen in het gebouw wordt de ventilatie op deze locaties herleid tot een minimum en wordt deze opgedreven wanneer dit nodig is afhankelijk van de luchtkwaliteit.

Voor het aansturen van de verlichting en zonnewering maken wij gebruik van de KNX componenten van de fabrikant Siemens alsook de gateways om van KNX naar DALI protocol over te gaan.

 • De verlichting alsook noodverlichting werd allemaal voorzien met een DALI ballast. Dit geeft het voordeel dat deze heel eenvoudig aan te sturen en te dimmen is, alsook komt op deze manier zeer veel informatie vrij zoals foutcodes, branduren, … .

 • Het aansturen van de verlichting deden wij op basis van afwezigheidsdetectie, wat wil zeggen dat vanop de centrale bediening wordt ingeschakeld en in elke ruimte een aanwezigheid sensor is geplaatst die na 30 minuten het licht uitschakelt.

Als gebruiksvriendelijke bediening hebben wij gewerkt met het Siemens TC5 touch panel waarop de gebruiker alle technieken op een vlotte manier kan bedienen.

pxc_family_visual
 • Vanop de centrale bediening die communiceert over KNX protocol wordt zowel de zonnewering als via de gateway naar DALI de verlichting aangestuurd en de instellingen van het HVAC systeem bepaald.

Als techniek overkoepelend gebouw beheer systeem kozen we ervoor om te werken met Desigo Optic van Siemens. Waar wij de mogelijkheid hadden zowel het Bacnet als KNX protocol naadloos te integreren en te laten samenwerken.

 • Door alle onderliggende protocollen om te vormen naar de TCP/IP layer als snelle en open communicatie drager, kan de volledige installatie uitgelezen en overschreven worden door het gebouwbeheersysteem.

 • Desigo Optic van Siemens gaf ons het voordeel om een volledig web gebaseerd platform te kunnen aanbieden dat heel communicatief is omwille van Bacnet, Modbus en KNX integratie mogelijkheid. Alsook is er een mooie oplossing om het systeem remote te gaan benaderen dit door de Siemens ontwikkelde Edge to Cloud software.

© Copyright 2023 - SVD-Solutions - All Rights Reserved